Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 6 de setembre de 2014

Sport EgaraEl 1905, un grup d’estudiants del primer curs de l’Escola Industrial van fundar el club Sport Egara amb la finalitat de fomentar la pràctica de tota mena d’esports a la ciutat. La nova societat s’instal·là al núm. 87 del carrer de Sant Antoni. El pati de la casa tenia comunicació amb el saló del que havia estat el cafè del Círculo Federal.
La primera junta estava formada  per Josep Homs com a president, Salvador Puig Vives, vicepresident, Josep Art, secretari, Salvador Cabasa i el vocals Cecili Lafuente, Francesc Ubeda i Cast Pérez.
El Sport Egara / Fons Ragon-AMAT
La Festa de la inauguració fou el 22 de gener de 1905 , tot i que es van haver de suspendre varis actes degut a la pluja. Amb tot, es va jugar un partit de futbol en un camp que hi havia al carrer del Comerç a tocar al de Pare Llaurador, Aquest partit no va despertar, cal dir-ho, gaire interès. Tant per la pluja, com pel poc interès dels que el presenciaven, que no entenien ni un borrall i també els que jugaven  no ho feien gaire bé.
Camp de tennis del Sport Egara / Proc. Rafael Aróztegui

A mig dia es celebrar un partit de bàsquet servit per l’Hotel Peninsular. Al final de l’àpat es procedí als parlament per part dels representants del Club Igualada Sportsmen, Unió Velocípede Espanyola de Barcelona.
A la tarda, al saló de festes de l’entitat bellament decorat, varen efectuar-se jocs de bastons i d’esgrima i, una cursa de cintes amb patinet.
A la nit, varis associats representaren les comèdies «Pelaez i lanzeros»
El diumenge següent, l’entitat portà a terme la celebració d’una cursa d’anada i tornada a Matadepera. Hi prengueren part set corredors, resultant guanyador Josep Humet
Ball al Sport Egara / Proc. Fons Ragon-AMAT

Es va formar un equip de futbol que jugà el seu primer partit, el 12 de març contra el Club Català, de Barcelona, L’equip terrassenc, que jugava a casa, va sortir derrotat per 1 gol a 3.
Terrenys os es volia construir el velòdrom / proc. Rafael Aróztegui
Per la Festa Major del 1905, la societat presentà el seu projecte de construcció d’un velòdrom per la pràctica del ciclisme en pista.  El 8 d’octubre era inaugurat el circuït del nou velòdrom situat en el actual carrer de Pi i Margall cantonada amb el carrer de Pasteur, lloc on, anys més tard serà el camp vell del Terrassa FC. En aquest acte inaugural una motocicleta va sortir de la corda del circuit i causà quatre ferits.
El 25 de novembre d’aquell any, en un acte organitzat per Sport Egara s’enlaira un globus aerostàtic tripulat per la capitana Mercedes.
El velòdrom / Proc. Rafael Aróztegui
Ja en el març de 1906, l’Sport Egara organitza el campionat de ciclisme al qual hi participen primeres figures nacionals i internacionals.
Les obres de consolidació del velòdrom amb llotges i la pista de tennis continuen  gràcies a la protecció dels srs. Prat, Fontanals i Matarí.
Finalitzades les obres del velòdrom, aquestes es va inaugurar definitivament per la Festa Major fel 1906.
La tribuna del Velòdrom / Proc. Rafael Aróztegui
Una altra de les activitats desenvolupades al velòdrom amb finalitat benèfica va ser una festa hípica.
L’any 1910 es constitueix el Lawn-Tennis Club de Terrassa prenen la pista de tennis del Velòdrom com a camp de joc.
Camp del Lawn-Tennis Club
El club Sport Egara que, en un principi prengué gran volada, les seves activitats varen anar decaient fins que es va dissoldre la societat. El febrer del 1913 s’enderrocava el velòdrom per construir-hi el nou camp de futbol de Terrassa FC.

Fonts consultades:
El Dia. 22 gener 1931. pàg. 1
TAPIOLAS, Judit i FIGUERAS, Pere. Terrassa 1901-1919. Arxiu Tobella. Terrassa 1990

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada