Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 26 de desembre del 2015

Les biblioteques públiques de Terrassa

Un dels somnis dels terrassencs del milvuitcents era poder gaudir d'una biblioteca pública de la qual estava mancada la ciutat. En morir el prohom Salvador Busquets va deixar en testament la donació a l'Ajuntament d'un solar per instal·lar-hi una biblioteca i l'Escola d'Arts i Oficis. Això va fer que es projectés la construcció d'una biblioteca pública a la plaça Vella cantonada amb el carrer de Mosterol.
El 20 d'octubre de 1920, amb gran solemnitat, es va instal·lar la primera pedra.
Projecte de biblioteca a la plaça Vella / AMAT
 

Mentrestant succeïa un altre fet que canvià el curs del projecte fins ara endegat. La mort, el 1921, de Josep Soler i Palet i la seva voluntat de donar a la ciutat, la seva casa del carrer de la Font Vella, junt amb els objectes d'art i els seus llibres per tal que s'hi instal·lés una casa-biblioteca, feren que el consistori es decantés cap a una altra opció en poder disposar de local ja edificat i del material, principalment llibres.
Les obres  de readaptació  s'allargaren uns anys ja que la vídua de Soler i Palet va traslladar-se a viure a la planta baixa de l’edifici. Mentrestant amb la dissolució de la Mancomunitat de Catalunya, el projecte de biblioteca popular a la plaça Vella quedà aturat passant a l’oblit. Això va fer que els terrassencs de tenir l’opció a somiar amb dues biblioteques, no poguessin gaudir-ne de cap.
Biblioteca Soler i Palet / Fons Ragon-AMAT
El dia 8 de juliol de 1928 s’inaugurava el nou Museu Biblioteca Soler i Palet, i no serà fins als anys 50 que, es va procedir a una gran ampliació de les dependències de la biblioteca, per tal de fer front a l’augment de la demanda del servei per part dels terrassencs, tot disposant de la planta baixa de l’edifici ja que els fons museístics es van traslladar al castell de Vallparadís.
Biblioteca Soler i Palet / Fons Ragon-AMAT
L’expansió de la ciutat vers els anys 60 i la creació de noves barriades van fer necessària la creació d’una xarxa de biblioteques públiques filials de la Biblioteca Soler i Palet.
Aquesta xarxa està formada per les biblioteques següents.

Biblioteca Enric Gall : Situada al xalet de l’Àrea Olímpica, en el carrer dels Jocs Olímpics. Va ser Inaugurada el 4 de juliol de 1972, dia de la Festa Major, pel governador civil de Barcelona al núm. 29 del carrer de la Salut, al barri del Poble Nou. Després de la remodelació de la Zona Esportiva per a la seva utilització com a subseu del Jocs Olímpics, la biblioteca va ser traslladada al xalet de la Àrea Olímpica, on va ser de nou inaugurada el 29 d'octubre de 1993, formant part de la reestructuració de les biblioteques amb el nom de Biblioteca del Districte 5
La biblioteca Maria Miralda / Fons BCT-AMAT
Biblioteca Maria Miralda: Es va inaugurar per la Diada de Sant Jordi, al primer pis del núm. 167 del carrer de Sant Cosme, per donar servei a la barriada de Ca n’Anglada. Es va traslladar a la nova seu, situada al carrer de la Mare de Déu de les Neus, 35, el dia 5 de desembre de 1986. La biblioteca va tancar l’any 2000
Biblioteca Miquel Palomares: Inaugurada el 23 d’abril de 1971 en un petit local a la part alta de Ca n’Aurell prop de Can Boada, al carrer de 14 d’abril. Va tancar el juny 1995.
Biblioteca Pere Roca: Situada al carrer d'Àngel Guimerà, 101, al barri de Can Palet. Per la Diada de Sant Jordi de 1971 s’inaugurava la biblioteca per donar servei a la barriada de Can Palet. Va tancar el 2011
Biblioteca Eusebi Cima: Inaugurada el 24 d'abril de 1976, dins del col·legi del mateix nom, al carrer de Vic, al barri de Can Jofresa. Va tancar el setembre de 1976.
Biblioteca Salvador Utset: Situada al carrer d’Avinyó, 17 al barri del segle XX, es va inaugurar  el 4 de juliol de 1972. Va tancar el 2001
Biblioteca Joan XXIII: Situada al carrer de Joan XXIII al barri de les Arenes. Amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, J.M. de Muller, s’inaugurava el dia 28 de juliol de 1970. Va tancar l’any 1995.
La biblioteca Pere Rocai / Fons BCT-AMAT
Biblioteca Lluis Puig Matas: Situada als locals de les Escoles Salesianes, va ser oberta al públic el 2 d'octubre de 1971 per donar suport a la barriada de la Maurina. Va tancar el 9 febrer de 1983.
Biblioteca Pere Viver: Situada dins del Grup Escolar Pere Viver, al barri del Pla del Bon Aire, va ser inaugurada el 24 d'abril de 1976. Va tancar la seves portes el setembre de 1992.
Biblioteca Salvador Vinyals: Situada dins l'escola Salvador Vinyals. Es va Inaugurà el 23 d'abril 1978. Tancada l'any 1983. 
Biblioteca de Sant Llorenç: Situada en el camí de la font de les Canyes, 15 
Biblioteca Salvador Cardús: Biblioteca depenent de la Diputació de Barcelona. Situada al carrer Major de Sant Pere, 20, a l’antic edifici de l'Ajuntament de Sant Pere. Es va inaugurar el 24 de gener de 1959 per donar servei a la barriada de l’antic poble de Sant Pere. Tancada el novembre de 1997, per trasllat a la Biblioteca Central de Terrassa.
Biblioteca Salvador Cardús / Fons BCT
L’any 1992 es van portar a terme reformes a causa del mal estat de l’edifici de la Biblioteca Soler i Palet. A l'any 1995, l'Arxiu Històric compartia la planta baixa amb la Biblioteca, i a més a més s’hi va traslladar a les noves instal·lacions l'Arxiu Històric Comarcal. Les exigències d'una ciutat de 160.000 habitants feien insuficient el seu espai i serveis i per tant es va decidir la construcció d'un nou equipament. El 28 de febrer de 1998 tancava les seves portes la Biblioteca Soler i Palet per procedir al trasllat del seu fons a la nova Biblioteca Central.

El Ple de l'Ajuntament del dia 28 de febrer de 1998 acordava el nou Pla de biblioteques, estructurat, bàsicament, amb una d'alt nivell, la Biblioteca Central, i cinc biblioteques a la resta de districtes.
La Biblioteca Central que es va inaugurar el 10 de maig de 1998, es va construir de nova planta al carrer de Sant Gaietà, on antigament hi havia la fàbrica Torredemer.
La nova biblioteca, obra de l’arquitecte Josep Llinàs i Carmona, tenia les següents característiques: una capacitat màxima de lectors de 2,000 persones/dia; capacitat bibliogràfica màxima: 100.000 volums;superfície total construïda: 3.425 m² ; la biblioteca disposa de les seccions: Vestíbul (servei de préstec), Diaris i revistes, Música i cinema (secció de jazz), Servei d'informació, Àrea general (Humanitats, ciència i tècnica, ficció i lleure, Sales per a grups, Àrea Infantil, Espai de petits lectors, Sala de tallers, Sala d'actes,  Col·lecció local i Serveis interns
Biblioteca Central de Terrassa / BCT
Les biblioteques publiques de districte són:
Biblioteca del districte 2. Situada al carrer de Sant Cosme, 157. Es va inaugurar el 20 d’octubre del 2001. L’edifici es obra de l’arquitecta Gemma Rosa Badia. Té una superfície útil de 1.128 m².
Biblioteca del Districte 3. Va entrar en funcionament el 2 de maig de 2011. La biblioteca esta ubicada en l’àmbit del Parc de Vallparadís, al carrer Germà Joaquim.
Biblioteca del Districte 4. : Es va inaugurar el 23 d'abril de 2007 a carrer del Infant Martí, 183. Es de planta baixa de 345 m² i disposa d’un semisubterrani.
Biblioteca del Districte 4 / Badia Casanova-AMAT
Biblioteca del Dictricte 5.: Ocupa el xalet de l’Àrea Olímpica, on abans hi havia la biblioteca Enric Gall. Duran les olimpiades va ser l’oficina de la sub-seu de Terrassa. Després d’una renovació es va inaugurar el 29 d’octubre de 1993 com a biblioteca de districte.
Biblioteca del Districte 6. Neix del trasllat de la biblioteca de barri Sant Llorenç del Munt, de la qual va rebre part del seu fons bibliogràfic. L'edifici, obra de Joan Arias i Màrius Quintana, es va inaugurar el 18 de febrer del 2006.

Fonts consultades:
COLL, Maria. La Biblioteca-Museo Soler i Palet de Terrassa. Fundació Soler i Palet. Terrassa 1978.
FIGUERAS, Pere i TAPIOLAS, Judit. Terrassa 1901-19.Arxiu Tobella. Terrassa 1990.
MUÑOZ, Anna i FONT, Dolors. Terrassa 1920-30. Arxiu Tobella. Terrassa 1986.

WEB Biblioteca Central

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada