Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 9 de gener del 2016

Bartomeu Amat i el seu monument

Bartomeu Amat i Brugada va néixer a Terrassa el 20 d’abril de 1870. Era fill d'  Ignasi Amat i Galí, industrial que va importar les primeres màquines de filar Mull-Genny franceses a la seva fàbrica dins el Vapor de la Companyia. Ignasi Amat era un expert en la fabricació de teixits  i gran coneixedor de la indústria, essent un dels avantatjats fabricants de la vila en ple segle XIX. Va enviar el seu fill Bartomeu, a l’edat de 21 anys,  a estudiar la carrera d’enginyer a Bèlgica.
Amb la carrera acabada Bartomeu va entrar en el servei tècnic de la cases «Korting» i «Maquinista Terrestre i Marítima». Seguidament passava a portar la direcció d’una fàbrica de filats. Fou un eminent teòric i pràctic  del món tèxtil. Va publicar articles a la revista «L’industre Textile». Com a bon matemàtic va desenvolupar un conjunt de representacions gràfiques de fórmules tèxtils i una demostració que tenia de la geometria analítica.
Bartomeu Amat
Era un home abnegat i complidor dels seus deures. S’explica que una nit plujosa se li va escapar, a Barcelona,  l' últim tren cap a Terrassa. Podia haver esperat el tren de l’endemà, però l’obstinació d’estar en el seu lloc a l’hora, el va portar a fer els 30 quilòmetres a peu i sota la pluja.

Va inventar un torsiòmetre (aparell per mesurar el sentit i la quantitat de torsió dels fils).
En una conferència a l'Institut Industrial va llençar la iniciativa de crear a Terrassa el Condicionament de fibres tèxtils, que fou el primer instal·lat a Espanya.
Fou professor i el primer director de l’Escola Industrial. Amat introduí per primera vegada a l’ensenyament espanyol l’ús de la llanterna de projeccions, en substitució de la pissarra. Amb aquest instrument tenia l’avantatge de poder presentar i detallar mecanismes , fotografies i esquemes.
Davant la dificultat de compaginar les seves obligacions que tenia a la fàbrica, presentà, el 1908, la dimissió del càrrec de director de l’Escola Industrial.
Professorat de l'Escola Industrial / Fons Ragon-AMAT

Només passat mig any  treballant a la fàbrica, li va caure al cap una politxa despresa de l’embarrat, que li va produir una ferida mortal. El dia 24 de març de 1909 moria a conseqüència de l’accident.
Inauguració del Monument / Actualitat
El dia 6 de juliol de 1913, Festa Major de la ciutat, s’inaugurava el monument dedicat a Bartomeu Amat.  L' ex-alcalde Rigol, amic de Bartomeu Amat i coneixedor dels seus mèrits i virtuts, va llegir la biografia completa de l’homenatjat, com a home de ciència, com a patriota i com a ciutadà. Prengué, després, la paraula Balta de Ceia, director de l’Escola Industrial. L’alcalde Josep Ullés tancà l’acte amb una eloqüent improvisació sobre el significat d’aquell homenatge. Després, les societats corals que havien assistit a la cerimònia cantaren un formós himne a la memòria de Bartomeu Amat.
El Monument / Joaquim Verdaguer
El monument és obra de Josep Llimona, un dels escultors catalans de més renom en el panorama de l’art català de finals del segle XIX i principis del XX, entre el Modernisme i el Noucentisme. Es tracta d' una columna coronada amb un bust de l’homenatjat. La base de la columna està subjectada a un banc de pedra. Un petit jardinet engalana l’espai situat davant la façana de l’Escola Industrial.
L'escultura fou restaurada el 1986.
Escola Industrial / AMAT
Fonts consultades:
Crònica Social. 8 juliol 1923
TAPIOLAS, Judit i FIGUERAS, Pere. Terrassa 1901-1919. Arxiu Tobella. Terrassa 1990
RIERA, Santiago; GHANIME, Albert; VILLAGRASA, Fèlix. L’Escola d’Enginyers de Terrassa. Cent anys d’història. UPC-Enginyers. Terrassa 2005
RAGON, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides. Escoles Industrials.  Impremta Ventayol. Terrassa
RAGON, Baltasar. Terrassencs del segle XIX. Imprenta Morral. Terrassa
PLANS, Lourdes. L’escola Industrial de Terrassa 1902-2002. Escola Industrial. Terrassa 2002


3 comentaris: