Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 2 d’abril del 2016

Historial de les meves maquetes sobre la història de Terrassa

Vaig començar la meva afició al maquetisme amb la construcció de pessebres, participant als concursos de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa. En aquesta faceta vaig guanyar dos primers premis infantils, 1958 i 1959, dins el grup d’infantil del concurs.
Us recomano fer una visita al castell de Vallparadís on podreu contemplar dues maquetes; Terrassa medieval segle XVI i el terme de Terrassa en el segle XVII,
de les qual soc l’autor              

Terrassa medieval (primera reproducció)
Per Nadal del 1974 vaig construir un pessebre amb la tècnica de pedres naturals per representar els porxos medievals de la vila de Terrassa. També, com a addicional, vaig presentar una maqueta de la Terrassa medieval feta de guix. En el concurs de pessebres em concediren un diploma com a menció honorífica.
Aquesta maqueta serà la primera versió fins que l'any 1992 vaig fer la segona. La primera versió està exposada actualment al despatx del decorador Jaume Gil. L’any 1995 la maqueta es va exposar a la Fira del Turisme, a l’estand de l’Ajuntament.
Terrassa Medieval (1) / Joaquim Verdaguer
Les esglésies de Sant Pere a finals del segle XIX
Durant les festes de Nadal de l’any 1978 s’exposà a l’aparador de l’Arxiu Tobella una maqueta meva feta de guix de les esglésies de Sant Pere a finals del segle XIX. En un racó d’aquesta maqueta vaig afegir un petit pessebre de miniatura. Aquesta maqueta-pessebre va merèixer el tercer premi del grup Entitats del Concurs de Pessebres de Terrassa. El Diari de Terrassa, en el seu especial de Nadal, va treure una fotografia a tota pàgina sobre aquesta maqueta.
Durant les festes del barri de l’Antic Poble de Sant Pere de l’any 1980, la maqueta va ser exposada com a complement d’una exposició fotogràfica de l’antic poble, celebrada a l’antic ajuntament.
L’any 1995 la maqueta es va exposar a l’estand de l’Ajuntament de la Fira del Turisme.
Esglésies de Sant Pere segle XIX / Joaquim Verdaguer
Monestir de Sant Llorenç del Munt
L’any 1979 vaig exposar altra vegada una de les meves obres a la sala de l'Arxiu Tobella: una maqueta del monestir de Sant Llorenç del Munt, muntada pedra a pedra (aproximadament tres mil), amb la incorporació d’un petit pessebre per poder-lo presentar al Concurs de Pessebres de Terrassa. A l’Arxiu Tobella, com a entitat, se li concedí un premi especial en aquest concurs.
El gener del 1980 vaig fer donació d’aquesta maqueta a l'Ajuntament de Matadepera. Durant alguns anys va estar exposada al vestíbul d’aquest ajuntament i, després, va ser traslladada a  la Casa de Cultura, on formaria part de l’exposició permanent sobre Sant Llorenç del Munt. La maqueta s’exposà, l’any 1982, a l’estand que va presentar la vila de Matadepera a l’Expocultura, al Palau de Congressos de Barcelona.
L’any 1988 s’inaugurà a l’Arxiu Tobella l’exposició fotogràfica «L’assentament humà a Sant Llorenç i la Serra de l'Obac», en la qual s’exposà novament la maqueta cedida per l’Ajuntament de Matadepera.
Monestir de Sant Llorenç del Munt / Pere Figueras
Santa Maria de Toudell
L’aparador de l'Arxiu Tobella va tornar a ser el lloc on es va exposar la maqueta-pessebre d’una reproducció de l’església romànica de Santa Maria de Toudell de Can Tries. Més tard aquesta maqueta va estar exposada al vestíbul de la Sala Crespi.
Terrassa medieval (segona reproducció)
Al Castell de Vallparadís s’inaugurava, l’any 1994, l’exposició permanent del museu. A la sala de medieval i al costat de la Mare de Déu de Sant Cugat s’hi exposà, dins una vitrina, la meva maqueta de la Terrassa medieval. És una segona reproducció, més gran que la primera i amb més detalls.
La Terrassa Medieval / Joaquim Verdaguer
El terme de Terrassa en el segle XVII  
El 19 de desembre del 2000 es va presentar al Castell de Vallparadís la meva maqueta-plafó de la Terrassa del segle XVII. La maqueta presenta un espai que té poc a veure amb l’actual, amb camins, torrents, rieres, arbres, camps de conreu i masies de l’època. Té unes dimensions de 2x2 m i està penjada en una paret de l’última sala de l’exposició permanent del Museu de Terrassa.
El terme de Terrassa l'any 1622 / Joaquim Verdaguer
Les esglésies de Sant Pere a finals del segle XIX  (segona reproducció)
Novament al Castell de Vallparadís, l’any 2002, dins el marc de l’exposició «La memòria de les esglésies de Sant Pere de Terrassa, 1850-1950», es va exposar la meva nova maqueta sobre les esglésies a finals del segle XIX. És una segona reproducció de guix amb més detall que la primera. Actualment la maqueta està guardada al magatzem del Museu de Terrassa.
Les esglésies de Sant Pere en el segle XIX / Joaquim Verdaguer

Recull de premsa:
Diario de Terrassa. 23 de desembre de 1978. Especial Nadal. Maqueta de les esglésies de Sant Pere, segle XIX.
Diario de Terrassa. 29 de desembre de 1979. La Mola de Sant Llorenç en maqueta.
Diario de Terrassa. 24 de desembre de 1980. La maqueta de Santa Maria de Toudell, realizada por J. Verdaguer.
El Correo Catalán. 9 de gener de 1981. Joaquim Verdaguer reproduce la historia de la ciudad en maquetas de piedra y cemento.
Diario de Terrassa. 24 de juny de 1994. Verdaguer ha reconstruido en una maqueta la Terrassa del siglo XV.
Diari de Terrassa. 20 de desembre de 2000. Verdaguer presentó una maqueta sobre la Terrassa del siglo XVII.
Diari de Terrassa. 28 de juny de 2002. Una mostra rescata la memòria del segle XIX de les esglésies de Sant Pere.

Diari de Terrassa. 28 d’agost de 2002. Verdaguer elabora una maqueta de les esglésies en el segle XIX. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada