Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 28 de maig del 2016

La Casa de la Vila - Ajuntament de Terrassa

La Casa dels Consells, de la Vila o Ajuntament és l’edifici o local fix on es reuneix el Consell Municipal.
En l’època medieval es feien reunions i consells al porxo de l’església de Sant Fruitós, a la mateixa plaça de la vila, l’actual plaça Vella.
A partir del 1560, els Llibres de consells ens parlen d’un nou lloc de reunió, la Casa dels Consells, que  podríem situar entre el castell palau i l’església de Sant Fruitós, és a dir a la banda nord de la plaça Vella.
L’any 1622 la vila va comprar el castell-palau on va instal·lar la Casa dels Consells, fins que el 1661, any en  què la ciutat es va vendre  el Castell Palau al mercader Pere Fizes. Aleshores la Casa de la Vila es devia traslladar en  una casa (que ja no existeix) davant de l’església del Sant Esperit, al damunt d’on antigament hi havia hagut el cementiri de la vila.
Les primers notícies que es coneixen de la celebració dels consell de la Universitat de la Vila les ofereixen els Llibres de Consells, que serien l’equivalent als actuals Llibres d’actes del Ple. A l’Arxiu Històric es conserven aquest llibres, des de l’any 1400, en molt bon estat, i a través d’ells podem conèixer on era ubicada la Casa de la Vila.
A la dreta, l'antic Ajuntament. 1885 / Fons Ragon-AMAT
Més endavant, l’Ajuntament es va traslladar a un nou edifici, construït l’any 1836, al Raval, Conegut actualment com l’ Antic Ajuntament i, que últimament havia estat ocupat pel Centre Excursionista de Terrassa. És un edifici de sòbria arquitectura, que segueix l’estructura d' una casa senyorial del segle XVIII. Consta de planta baixa i dos pisos més amb les golfes. A la façana principal amb una balconada de ferro de fosa. Com a testimoni d' haver estat l’Ajuntament té dos relleus de dues torres de l’escut de la ciutat,   a la  façana, sobre les finestres laterals del primers pis. Aquest edifici va ser la seu de l’Ajuntament fins al 1898, any en què l’Ajuntament permuta l’edifici propi pel que ocupava l' Institut Industrial a l' altre vorera de Raval, en la antiga Casa Galí.
L'actic Ajuntament en l'actualitat / AMAT
Aquest edifici es va enderrocar per construir l’actual edifici segons un projecte de l’any 1900 de l’arquitecte Lluís Muncunill, retocat i acabat el 1903 per l’arquitecte Antoni Pascual i Carretero. La nova casa Consistorial es va inaugurar per la Festa Major de l’any 1903. Al cap d’uns anys es van annexionar les dues cases contigües. En una d’elles, la Casa Marcet,  s’instal·laren els jutjats.
A l'esquerra, en nou Ajuntament en construcció / Fons Ragon-AMAT
La Casa de la Vila o Ajuntament de Terrassa es troba situada al raval Montserrat, núm. 14-20
En el catàleg d’edificis d’interès històrico-artístic-1981 es descriu la Casa de la Vila com un “edifici entre mitgeres, de planta rectangular i de planta baixa i dos pisos. Façana de composició simètrica, concebuda seguint els corrents historicistes de l’època, amb un porxo d’accés de tres arcades apuntades a la planta baixa, flanquejades per dues pilastres tractades com a pinacles. Gran balconada de motius gòtics al primer pis, amb les corresponents obertures d’arcs apuntats amb arquivoltes llises i guardapols molt ornat. Aquesta part de l’edifici, junt amb el Saló de Sessions, fou projectat per l’arquitecte Lluís Muncunill. El segon pis, de menys qualitat i de més simplicitat estilística, es deu a l’arquitecte  Antoni Pascual i Carretero (arquitecte municipal); no obstant això, la seva composició respecta les directrius de la façana existent, seguint el ritme vertical d’obertures.
Tota l’obra de la façana és feta amb gres de Montjuïc, amb un paredat de junta fina, per filades, i molt ben treballat, així com tot el seu motlluratge: pilars, capitells, guardapols, escuts, etc.”
La Sala de Plens / AMAT
A la Sala de Plens destaca la Galeria de Terrassencs Il·lustres, amb els retrats dels personatges destacats de la ciutat, segons una iniciativa sorgida el 1914 amb motiu de l'homenatge a Joaquim de Sagrera. En aquesta zona noble del primer pis s’ubiquen, als dos costats del saló, l’alcaldia, la secretaria i  la sala de Govern.
L'Ajuntament / Fons Ragon-AMAT
La façana estava inacabada des que es va construir l’edifici. L’any 1986 seguint la línia del projecte original de decoració amb un acabat de gablet i en el centre, l’escut de la ciutat i el rellotge
L'Ajuntament amb la façana inacabada / AMAT 
L’any 1960 es va ampliar amb un edifici de dues plantes construït al llarg del pati ,  on  hi havia hagut una nau industrial..
Finalment,  l’any 1989 es va fer la darrera ampliació amb l’adquisició de la fàbrica Càtex, a la plaça Didó, i es va construir un nou edifici per ubicar-hi tots els serveis i departaments municipals. Aquest edifici es va inaugurar el febrer de 1989.
L'ajuntament amb la façana acabada / Francesc Ruda-AMAT
Per la Diada de Catalunya del 1990 es va inaugurar la plaça de l’Ajuntament situada en el que havia estat l’antic pati. Aquest espai obert al públic en hores laborables, havia estat lloc de concentració del sometent o dels grups de cultura popular principalment dels «Armats» de Setmana Santa. Actualment és lloc de pas per anar de la plaça Didó al Raval. També lloc de recepció de visites oficials o de casaments. A la part del darrera de l’Ajuntament es pot contemplar la galeria del que va ser la Fonda Peninsular.

Fonts Consultades:
AA.DD. Història de Terrassa. Industrialització i liberalisme 1808-1874. Ajuntament de  Terrassa. 1987
FREIXA, Mireia; Llordés, Teresa. Lluís Muncunill 1868-1931. arquitecte. Caixa de Terrassa, 1996
Ajuntament de Terrassa. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Gerència d’Urbanisme. Terrassa 1981
VALLS VILA,, Jaume. S’acabara la façana. Visquem Terrassa, núm. 19, des. 1985, p. 16
Arxiu Tobella. La façana de l’Ajuntament. Claxon, núm. 91, 22 set. 1986
Arxiu Administratiu de l’Ajuntament de Terrassa. Sabeu on era l’Ajuntament de Terrassa l’any 1563 i l’any 1715?. Casa Gran, núm. 3, des. 1995


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada