Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 12 de novembre del 2016

El grafit urbà a Terrassa

Grafit, de la paraula italiana grafitti, pintada sobre mobiliari urbà.
La història del grafit ja la trobem en les inscripcions que han quedat de l’època del imperi romà. En general eren de contingut polític o social.
Durant el segle XX eren freqüents les pintades reivindicatives contra el poder, principalment en els anys de les dictadures. De l’època franquista no hi ha imatges ja que l’administració local les esborrava immediatament. Un dels instruments que va fer possible la proliferació de pintades va ser el contingut de la pintura en esprai. Una de les zones més reivindicatives va ser els murs de la riera de les Arenes.
Entre el 1971 i 1975 es denomina l’era pionera, degut a que el grafit com era conegut va fer un gir d’estil i popularitat. El grafit acabaria sent un dels quatre elements bàsics de la cultura Hip Hop.
Els grafits actuals es poden dividir en:

Reivindicatius socials o polítics: contra l’ordre establert, tot i que actualment són escassos.
Polítics / AMAT

Concertats: on el propietari encarrega la pintada o dibuix.

Concertats / Foto Joaquim Verdaguer

Artístics autoritzats: on el propietari permet el grafit controlat. Generalment són paret de solar per edificar.
Autoritzats / Fotos Joaquim Verdaguer

Artístics no autoritzats: on l’artista pinta clandestinament on li sembla. Un dels llocs més utilitzats són les parets del transvasament.

No autoritzats /Fotos Joaquim Verdaguer

Incívics. Pintades clandestines en general vandàliques sobre qualsevol paret, porta, cancell, mobiliari urbà, etc.
Incívics / AMAT


L’amic Rafael Aróztegui us convida a fer una passejada pel “Parc Tématic del Grafiti”, en el que s’ha convertit el carrer de Mart. (carreró que va de la Rambla al carrer d’Arquimedes)

Carrer de Mart / Fotos Rafael Aróztegui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada