Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 20 de maig del 2017

Barri del Torrent d’en Pere Parres

Aquest barri terrassenc està limitat al nord per l’avinguda de l'Abat Marcet, al sud pel passeig Vint-i-dos de Juliol, a l'est per la carretera de Rellinars, i a l'oest per l'avinguda de Josep Tarradellas. Té una superfície 0’31 km² i una població de 5.578 habitants (2011). Depèn de la parròquia de la Santa Creu i la seva festa major és el segon diumenge de juliol.
El barri quan tot eren camps d'oliveres / AMAT
El barri pren el nom del torrent d’en Pere Parres tot i que no està clar  qui era el tal Pere Parres. El torrent, baixant des de la part oriental del Pla del Garrot, on té el seu origen, traspassava pels actuals barri de Can Roca i, seguint els carrers de Ferran Casablancas i del Pare Millán i el passatge de Béjar, fins a arribar al que més tard serà el carrer d’Antoni Bros, a l’alçada de la carretera de Rellinars. La veu popular coneixia aquest indret del torrent com el del “Gato Negro”, fent referència a un popular bar que hi havia prop de la carretera.
El torrent d'en Pere Parres
El curs seguia en ziga-zaga per entre els vials del Marquès de Comillas i de Francesc Oller, tallant el carrer que justament té el nom de carrer del Torrent. Arribat al passeig Vint-i-dos de Juliol i en direcció sud baixava pel carrer que porta el seu nom fins a trobar el carrer de Giralt i Serrà, a la cruïlla amb el carrer de Cervantes. Seguia pel darrere del Vapor Badiella i anava a trobar la riera del Palau, on ara hi ha la plaça de Ricard Camí.
El que és ara el barri era una plana fracturada pel seu bell mig pel torrent. Tot eren oliveres, ametllers o blat.  Hi havia un casalot prop del torrent on els masovers rebien el sobrenom de Ca la Punyalis.
La Mina d'en Pauet / Fons Ragon-AMAT
Entre el torrent i la riera del Palau, concretament en l’actual carrer Pedrell hi havia la mina d’en Pauet, una casa que hom anomenava com si fos una masia Mas del Pauet. Tenien un pou que s’alimentava d’una abundant beta d’aigua natural.

El Dipósit de la Cooperativa / Proc. Àngel Cos
Aquesta beta d’aigua va fer el seu servei quan l’any 1923 els socis de la Coral Els Amics, van decidir fundar una cooperativa per tal de construir un grup de vivendes, el que se li va dir “cases barates” a la zona de la Mina d’en Pauet. Es van construir les cases i els nous inquilins les varen ocupar el 1925. El problema principal de la zona era el proveïment d’aigua, que es va solucionar creant la Cooperativa de Consum Els Amics, amb seu al carrer Torrent, núm. 146. Els membres de la cooperativa van fer construir un pou per xuclar l’aigua de la beta d’en Pauet, al nord de la barriada i, anys més tard, a la fàbrica Agut i més avall passada la via del tren, donava les aigües a l’antiga mina Vinyals. Per l’embassament de l’aigua es va construir un gran i elevat dipòsit al carrer Transversal, que actualment continua en servei.
Cooperativa Els amics / Proc. Àngel Cos
L’any 1935, els cooperativistes creaven, a la planta baixa de la seva seu, un economat d’alimentació on els socis podien trobar els queviures a millor preu.
Després de la Guerra Civil, amb la prohibició de les cooperatives obreres, la nova empresa Agut es va fer càrrec de gestionar-la fins a l’arribada dels supermercats a finals dels anys setanta en que l’economat es va incorporar al Grup IFA. L’any 1991 tancava definitivament. Si més no, l’aigua i el seu dipòsit continuà i continua distribuint el líquid a les antigues cases del barri.
Celebració dels 75 anys de la fundació de la Cooperativa/ Arxiu Tobella
Les primeres cases del barri es van construir prop de la carretera de Rellinars i el carrer de Miquel Àngel.

Després de la Guerra Civil s’urbanitzaren nous carrers edificant-se cases de planta baixa i pis. Aquestes cases foren ocupades per nouvinguts d’altres terres que buscaven una residència barata, però que posseïen una condició socio-econòmica no tan baixa com els emigrants del Poble Nou.  Cap el sud prop la via de tren s’instal·laren algunes naus industrials. Entre els carrers Tranversal i Marqués de Comillas  es van aixecar, més endavant, els primers blocs de la zona.
La plaça de la Cooperativa / Joaquim Verdaguer

El barri només disposava d’una sola plaça al final del carrer de Balmes, dedicada a Cirici  i Pellicer. Des del 2010 disposa d’una altra i àmplia plaça situada on el torrent feia una marcada ziga-zaga per entre els carrers dels Marques de Comillas i Francesc Oller. En record a la Cooperativa Els Amics, al nou espai se li va posar el nom de plaça de la Cooperativa
Afegeix la llegenda
El barri no té cap edifici singular, apart de la torre d’aigües de la Cooperativa. Al sud tocant a la via del tren hi ha una nau on té el seu estatge la Fira de Terrassa i, tocant a l’avinguda de Josep Tarradelles hi ha la fàbrica Agut, ara convertida amb gran supermercat. Prop la  carretera de Rellinars hi ha un petit vial, el passatge del Sagrament, que és el que queda a Terrassa de l’antic camí del Sagrament que, des de Sant Pere, servia per portar el viàtic a Can Boada i Ca n’Aurell.
El barri en l'actualitat / AMAT
Des d’un principi el barri era sub-barri del de Sant Pere, del qual es va segregar al començament dels anys 80 quan es va crear una associació de veïns pròpia.

Fonts consultades
Diari de Terrassa. 27 novembre 2004. P.28
COMAS, Rafael. Cooperativa Popular de consens Els Amics. Circular núm. 267. Terrassa: Grup Filatèlic i Numismàtic de Terrassa, juny del 1992.
MORENO, Mar. La última Cooperativa de Aguas.  Diari de Terrassa, 27 nov. 2004. p. 28.
BATALLA, Vicenç. El barri del Torrent d’en Pere Parres. Al Vent núm. 78 Març 1985 pàg. 17
LOZANO, Ferran; ROMERO, Jesús; VERDAGUER, Joaquim. Els carrers de Terrassa. Ajuntament de Terrassa. 1995

VERDAGUER, Joaquim. Rieres i torrents del terme de Terrassa. Fundació Mina d’Aigües de Terrassa. 2000

1 comentari: