Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 22 de juliol del 2017

Hoquei: celebració de dos cinquantenaris.

A la primavera de l’any 1957, es va celebrar el cinquantenari de l’hoquei a Espanya, al fundar-se, el 1907 el Barcelona Hoquei Club. L’organització va
anar a càrrec de la Federació Catalana d’hoquei amb la participació dels clubs d’aquest esport de Barcelona i Terrassa. Es van celebrar diversos actes entre els mesos d’abril i maig. Terrassa va aportar l’exposició retrospectiva del Cinquantenari; visites a les esglésies de Sant Pere; la reunió del Bureau de la Federació Internacional de Hoquei a l’Ajuntament de Terrassa, etc.
Entrega de l'estic commemoratiu /AMAT
Alfons Freixa fent el primer relleu pel carrers de Terrassa / AMAT

L’acte principal del Cinquantenari va ser la inauguració del camp nou d’hoquei de Montjuïc, el primer d’herba de l’Estat. L’acte el van presidir el  delegat espanyol d’Educació Física i Esports, José Antonio Elola-Olaso i l’alcalde de Barcelona, Josep Maria de Porcioles. Es va organitzar a tal efecte un torneig internacional amb la participació de les seleccions de Sudàfrica, Àustria, Finlàndia, França, Holanda i Espanya. Prèviament des de Terrassa havia sortit una cursa de relleus portadors d’un estick commemoratiu que el regidor Francesc Sabater va fer entrega, a l’atri de l’Ajuntament al jugador Alfons Freixa, el qual començà la cursa de relleus fins a Montjuïc. El jugador internacional del CD Terrassa Josep Colomer va entrar a l’estadi barcelonès com a últim relleu, fent entrega de l’stick commemoratiu a l’alcalde José Maria de Porcioles, el qual va fer la centrada  d’honor abans del partit entre Espanya-Finlàndia.

Quatre anys després, el Club Deportiu Terrassa Hoquei celebrava el 50è aniversari del primer patit celebrat a Terrassa, el 1912, jugat amb equips complerts de 11 jugadors per banda, tal com marcava el reglament amb àrbitre inclòs. (vegeu en aquest blog “ el primer partit d’hoquei a Terrassa”). http://joaquimverdaguer.blogspot.com.es/2014/09/el-primer-partit-dhoquei-terrassa.html

Al llarg dels anys 1960 i 1961, s’organitzaren diversos actes començant amb una missa de campanya a l’estadi municipal de la Zona Esportiva, estrenant-se, també, l’himne de cinquantenari compost pel mestre Enric Garcés.
equip femeni del CD Terrassa participants de les 12 hores/AMAT
El maig del 1961, el CD Terrassa hoquei va organitzar les “12 hores d’hoquei herba” en la que hi van participar 250 jugadors. La competició es va portar a terme al camp vell del Terrassa, al carrer Pi i Margall on es van enfrontar tots els equip del CD Terrassa inclosos el veterans i fémines del club contra 12 equips de la ciutat.  Les XII hores van començar a les 8 del matí finalitzant-les a les 8 del vespre.
Partit d'Hoquei  commemoratiu al Camp Municipal /AMAT
Per commemorar els 50 anys de l’hoquei a la nostra ciutat, el Consistori terrassenc acordà posar a un vial terrassenc, una placa dedicada a l’hoquei. El carrer es trobava al lateral del camp d’Hoquei Municipal de la carretera de Castellar.
L’antic camp d’hoquei i el seus voltants van ser les zones més castigades durant l’aiguat del 1962. Va quedar arrasat i amb ell el novell carrer i la seva placa commemorativa.
Carrer de l'Hoquei / Fotos Francino-AMAT

Una delegació del Terrassa d’hoquei va ser rebuda al Palacio del Pardo pel cap de l’Estat, Francisco Franco, al qual se li va fer entrega d’una placa commemorativa del Cinquantenari del club.

Entre la celebració d’aquest dos cinquantenaris la Selecció Espanyola de Hoquei va aconseguir una fita que va fer que l’hoquei fos conegut en bona part d’Espanya al fer-ne una exaltació nacional de la medalla de bronze aconseguida per l’equip espanyol als Jocs Olímpics de Roma. Era la segona medalla guanyada al llarg de la història olímpica per part d’Espanya.
Olímpics terrassencs a Roma / Fotos Francino-AMAT
L’equip espanyol estava integrat per set terrassencs: Pere Amat, Jaume Amat, Josep Colomer, Josep Antoni Dinarés, Josep Riba, Pere Roig i Narcís Ventalló, al que s’hi ha de sumar, també, el seleccionador, Lluís Francino. Aquí va començar la llegenda de que Terrassa era la “Ciutat més olímpica” en aportació d’olímpics d’una mateixa ciutat.
A la tornada de Roma el membres terrassencs de l’expedició foren homenatjats pels aficionats locals, concedint-los la Corporació Municipal la Medalla de la Ciutat al mèrit Esportiu.


Fonts consultades:
Informació oral de Santiago Ventalló
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1966
Cincuentenario del Hochey a España. Barcelona Terrassa 1907-1957


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada