Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 12 d’agost del 2017

Museu Tèxtil de Terrassa

Un grup d’industrials terrassencs encapçalats per Josep Biosca van reunir diverses col·leccions  privades i van fundar el Museu Tèxtil Biosca, primer en una nau del carrer de Sant Isidre i, tot seguit, amb seu a l’Institut Industrial del carrer de Sant Pau. El dia 1 d’abril del 1959,  el Museu fou cedit a l’Ajuntament creant-se un patronat mixte format pel l’Ajuntament i l’Institut Industrial. Francesc Torrella Niubo va ser el primer directot del patronat.
El Museu Tèxtil Biosca
El Museu incrementà les col·leccions amb noves adquisicions com la col·lecció Viñes i la seva biblioteca especialitzada en el tema.
El 1962 el Museu adquiria la col·lecció Moragas d’indumentària civil.
El 27 de gener del 1963 l’Ajuntament concedia la Medalla de la Ciutat a Josep Biosca. Aquest mateix any, l’Ajuntament signava un conveni amb la Diputació de Barcelona amb el que el museu va esdevenir Museu Provincial Tèxtil.
Una de les col·leccions més importants els la de teixits copto-egípcies.
Placa commemorativa de la inaguració del Museu /Museu Tèxtil
A mitjans dels anys 60, es va construir al carrer de Salmerón, al lloc on hi havia hagut la Torre de Soteras, un nou edifici destinat a museu patrocinat per la Diputació de Barcelona. El dia 14 d’abril de 1970 s’inaugurava la nova seu, amb un acte que comptà amb la presència del ministre d’Indústria, José Maria López de Letona, el president de la Diputació de Barcelona, José M. Muller, l’alcalde Terrassa Josep Donadeu i el director del Museu, Francesc Torrella Niubó. La nova seu era un edifici de l'arquitecte Camil Pallàs.
Un any després es celebrava el 25è aniversari de la creació del Museu Biosca amb un homenatge als seus promotors, Josep Biosca i Torres, Josep Badrinas i Sala i l’Institut Industrial que va acollir a les seves sales la col·lecció de Josep Biosca. Dels dos esdeveniments en queda constància amb la col·locació de les seves respectives plaques. Aquestes, actualment, es guarden dins el mateix Museu.
El Centre del Documentació i Museu Tèxtil
Des d’aleshores s’han anat incrementant les col·leccions. Les seves sales mostren la història del teixit i de la indumentària, des del segle III fins a l’actualitat. Es conserven més de 20.000 objectes representatius de la història tèxtil d’arreu del món, des del segle I de l’era cristiana fins avui: teixits de l’àrea mediterrània, preindustrials (andalusins, gòtics, renaixentistes, barrocs) i industrials (s. XIX i XX i mostraris d’indústries tèxtils, principalment del Vallès i de Catalunya); teixits de Xina, Índia i de l’Amèrica precolombina;, estampats, brodats, indumentària (s. XVIII al XX), paraments litúrgics (s. XVI al XX) i complements (s. XVII al XX). Es disposa també d’un fons notable de dissenys originals del s. XX i de postes en carta per a teler jacquard.
Cal esmentar especialment el patrimoni Modernista, una col·lecció única que reuneix obres mestres d’artistes, dissenyadors i empreses catalanes del 1900. Per aquest motiu el CDMT forma part de la Ruta Europea del Modernisme.
Una visita guiada al museu
L’any 1995, el Museu canviava la denominació de Museu Tèxtil pel de Centre de Documentació i Museu Tèxtil.

El Museu disposa d’un taller propi de restauració, l'únic taller públic de Catalunya destinat a la restauració de material tèxtil. Actualment disposa de 200 metres quadrats. Al taller s'hi han restaurat peces destacades com el Patrimoni tèxtil de la Patum de Berga, de la Casa- Museu d’Antoni Gaudí, la capa de Sant Ermengol com el coixí de la sepultura del rei Pere el Gran Creus.
Taller de restauració
La biblioteca del Centre de Documentació i Museu Tèxtil està especialitzada en els diversos aspectes del tèxtil i la moda, i tot allò que s’hi relaciona: l’art, la indústria i la tecnologia, la història, el disseny, les tendències, etc. així com els aspectes del patrimoni, la conservació i la restauració.

Fonts consultades
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet.  Terrassa 1966
WEB del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada