Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 17 de febrer del 2018

El Magatzem Freixa – Institut Industrial

Pascual Sala

Entre els diversos magatzems tèxtils que varen construir-se a Terrassa durant el canvi de segle, el de la firma Freixa i Sans, ara Institut Industrial seu de la Cecot, és un dels més originals.
Als terrenys que ocupa dalt el turó del Puig Novell, hi havia l’antic Teatre Principal que va desaparèixer després d’un incendi l’any 1847. Posteriorment foren propietat de l’industrial Josep Sagret i, temps més tard, de Josep Vinyals, qui va vendre’ls per 46.983 a l’industrial Pasqual Sala que hi edificà el seu magatzem de teixits. Pasqual Sala va ser un prohom terrassenc reconegut per haver fet construir aquest magatzem, més semblant a un palauet, al carrer de Sant Pau, i que esdevindria un dels edificis emblemàtics de la ciutat de finals del segle XX. També va fer construir un edifici neoclàssic al carrer de Sant Pere, després d’enderrocar el Casino dels Artesans, i que esdevindria El Círcol Egarenc.
Va encarregar el disseny de l’edifici a l’arquitecte Joan Trais. Els mestres d’obres foren Baltasar Gorina i Vicens Aymerich. La construcció es força singular. Recorda més un petit palauet que no pas un magatzem. Té planta quadrada, resultat de la combinació de quatre cossos rectangulars organitzats entorn d’un gran espai central cobert per una cúpula vuitavada que pot veure’s, per la seva alçada de 14 m. des de ben lluny.
L’obra s’inscriu dins l’eclecticisme típic de finals del segle XIX, amb una estructura classicista i una profunda decoració de clares referències històriques. La volta, un jardí a l’anglesa de considerables dimensions limitat per una tanca d’obra i ferro.
El magatzem Freixa / Fons Ragon-AMAT
L’any 1900, l’edifici és adquirit per la casa Freixa i Sans, que és el nom de la qual encara  se’l coneix.
Vers l’any 1927 hi hagué gestions prop l’Ajuntament per convertir el magatzem en la casa de la Vila, gestions que no fructificaren.
L’any 1943 passà a mans del Patronat de l’Institut Industrial, que l’arrendà com a seu del quartel de la Falange i del Frente de Juventudes.
Cuartel de la Falange / Fons Ragon-AMAT
Les obres de reforma per adaptar l’interior a les necessitats van ser encarregades a l’arquitecte Salvador Soteras. El 1952, l’Institut Industrial que acollia la Corporació Empresarial Tèxtil i que tenia la seu a l’antic Ajuntament del Raval de Montserrat es va traslladar al magatzem. La  inauguració oficial tingué lloc durant la Festa Major, el 3 de juliol, presidint l’acte l’alcalde Pere Matalonga i aleshores president de l’Institut, Josep García Barragán. L’acte de benedicció va anar a càrrec del prior Josep Castelltort.
Visita de Franco / Fons Ragon-AMAT
L’any 1946 Josep Biosca i Torres i un grup d’empresaris tèxtils van reunir diverses col·leccions privades i van fundar el Museu Tèxtil Biosca ubicant-lo en una nau d’una fàbrica industrial del carrer de Sant Isidre. El 1956 es va traslladar el fons a l’edifici de l’Institut Industrial. El 1959, el fons del museu fou cedit  a l’Ajuntament, que va enriquir la col·lecció inicial amb noves compres i donacions.
Museu Tèxtil Biosca /Fons Ragon AMAT
L’any 1963 es va subscriure un conveni amb la Diputació de Barcelona, que havia adquirit la col·lecció Viñas de teixits i la seva biblioteca especialitzada, per tal d'unir tots dos fons, amb què es va crear el Museu Provincial Tèxtil.

La Diputació i l’Ajuntament decidiren portar a terme la construcció d’un nou museu al carrer de Salmerón, que fou inaugurat l’any 1970, i on es traslladà tots els fons que hi havia dins de l’Institut Industrial.
L'Institut Industrial-CECOT 
Actualment l’Institut Industrial acull la seu de la CECOT, (Confederació Empresarial  de Terrassa i Comarca). patronal multisectorial que promou i defensa els interessos de les empreses catalanes.

Fonts consultades:
FIGUERAS, Pere; VERDAGUER, Joaquim. Claxon 19 maig 1986


1 comentari:

  1. En Josep Vinyals i Galí, fill de Salvador Vinyals i Galí i de Josepa Galí i Galí. De fet qui va fer les vendes va ser en Miquel Vinyals i Galí, ja que en Josep era cec i no gaire conscient del que passava. L'edifici que comentes del carrer Sant Pere havia estat la casa pairal de la mare d'en Josep.

    ResponElimina