Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 3 de febrer del 2018

L’antic camí de Castellar del Vallès

En temps passats per anar de Terrassa a Castellar del Vallés, primer s’havia de baixar el torrent de Vallparadís i enfilar per davant de les esglésies de Sant Pere. Amb la construcció del pont la cosa fou més fàcil. El camí passava pel Pla de Sant Pere. Al segle XVI els pagesos de la part forana de Sant Pere van decidir construir cases a cada costat del camí en el seu pas pel Pla de Sant Pere, d’on esdevindria el poble de Sant Pere i el seu carrer Major.
Placeta de la Creu / Fons Baltasar Ragon / AMAT

Al dalt de tot del carrer Major hi havia una esplanada, que seria, més endavant,  la placeta de la Creu. A la seva dreta, hi havia una de les anomenades “creu de terme”, que assenyalava la continuació del camí de Castellar. La creu estava sobre un pedestal d’una columna rústica amb una creu grega de ferro al damunt.
La Creu de terme que senyalava el camí / Fons Ragon-AMAT

El camí de Castellar continuava, i tot seguit es bifurcava: a l’esquerra, amb el camí de les masies de Can Tusell i Can Fatxó i el de la dreta, el camí girava cap a la dreta. 


En el tram entre l’actual carrer Llibertat i el torrent Monner, a la dreta hi havia una granja i els seus horts. Al final, tocant el torrent hi havia un molí de vent. Quan es va enderrocar la granja, el molí es va preservar com element urbanístic singular. És dels pocs que queden a la ciutat.
En general, els molins de vent terrassencs eren emprats per a l’extracció d’aigües. És un testimoni de la cultura de l'aigua de la Terrassa del segle XIX, on empreses i habitatges particulars l’extreien del subsòl per beure, per regar les hortes i pel funcionament de les indústries.
El molí de vent / Joaquim Verdaguer
Sembla que aquest molí formava part de les terres de la família Moner, que també tenia un rengle de cases al carrer de Ponent.
Aquest tram de carrer, durant els anys 60 i part del 70, portà el nom de Villarobledo, per decisió del cap de Protocol de l’Ajuntament, Paco Pérez, paradigma del funcionari Municipal, en record del seu poble d’on era originari
El camí de Castellar en arribà a l av. de Jaume I / Fons Ragon-AMAT
La nova planificació urbana de la part nord del torrent Monner (zona també coneguda com torrent de l'Apotecari) va ser resolta amb un terraplenament del torrent, donant pas a un espai que connectava l'avinguda Jaume I amb el passeig Vint-i-dos de Juliol. 
Casa dels Eucaliptus darrera d'AEG
En arribar a l’actual avinguda de Jaume I, el camí deixava a l’esquerra els camins a Can Petit i a Santa Magdalena del Puigbarral i a la dreta el camí de Castellar que anava a cercar l’actual carretera de Castellar. Abans d’arribar en aquest punt a la dreta del camí s’aixecava la misteriosa casa coneguda popularment com la Casa dels Eucaliptus. Era una edificació rodejada, formant un quadrat, per una barrera d’eucaliptus i estava formada per dos pisos amb un terrat a la segona planta; d’un sobresortia una torre. Sembla que va ser enderrocada durant els anys 70 del segle XX. Al seu lloc es va urbanitzar l’actual plaça Laureà Barrau.
La casa dels Eucaliptus / Proc. Rafael Aróztegui
Casa dels Eucaliptus / dibuix de Manuel Ribasés
A l'esquerra, els eucaliptus / Fons Ragon-AMAT
El camí de Castellar continuava fins a trobar l’actual encreuament de la carretera de Castellar amb la riera de les Arenes. Uns metres més amunt anava a cercar la masia de Can Montllor i la Torre de Mossèn Homs, fins a trobar la carretera de Sabadell a Matadepera.
Plaça de Laurà Barrau / Joaquim Verdaguer
El camí de Castellar va perdre la seva servitud quan a finals del segle XIX es va construir el pont del Passeig per donar sortida a la nova carretera de Castellar.



3 comentaris:

  1. Si la recordo, jo vivía a la Torre dels Eucaliluptus, va ser casa meva desde que vaig neixer fins que em vaig casar poc abans de que la endorroquesin

    ResponElimina
  2. Jo la recordo de ben petita, els meus pares coneixien als que hi vivien, però jo ho recordo lleument doncs era molt petita. Llàstima no trobar imatges més recents dels anys 70, si no recordo malament abans de que l'enderroquessin. Era molt bonica amb la torre.

    ResponElimina