Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 23 de maig del 2015

El pintor Joaquim Vancells i Vieta

El pintor Vancells va néixer a Barcelona l’any 1866. El seu pare era el gerent de la fàbrica familiar, a Terrassa, i president del Banc de Lleida que, per fallida, va obligar-lo a vendre part del patrimoni familiar i a establir-se a la casa dels Trias-Vieta de Terrassa. Joaquim va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, després d’haver-ne iniciat els estudis al Cercle Artístic de Terrassa. Allà rebé la influència d’Alexandre de Riquer, que el precedí en el camí del modernisme.

 
Joaquim Vancells

Va ser un home polifacètic, va fer decoracions i disseny de mobles, va fer de mestre, va organitzar activitats culturals i va promoure la conservació del patrimoni artístic i arquitectònic de Terrassa. Va ser l'impulsor del modernisme a Terrassa, juntament amb el barceloní Alexandre de Riquer, que va viure llargues temporades a la ciutat. Però sobretot, va ser un pintor paisatgista, d’un estil que fluctua entre el modernisme i el simbolisme. Prengué com a referència de molts dels seus paisatges l’entorn de Terrassa: Sant Llorenç de Munt, la Mata, la Barata, etc. En una primera època pintà paisatges amb boira i obagues boscoses, quadres que són entre el millor de la pintura catalana de l'època i que van tenir molt èxit. Aquesta pintura grisa va evolucionar cap a una altra de més lluminosa, possiblement influït per les seves estades a Llavaneres, però no va ser reconeguda fins al final de la seva vida, cosa que el va obligar durant força temps a pintar paisatges boirosos per poder viure.


Algunes de les seves obres

Vancells fou empresari i director d’uns espectacles d’art sota el nom d’Arts Lucis. Aquest teatret fou fundat en els anys 1906-07, amb moltes dificultats econòmiques.

Vancells, juntament amb Soler i Palet, el doctor Cadevall, Miquel March, regidor de l’Ajuntament, i Víctor Iranzo, arquitecte municipal, constituïren la Comissió Municipal de Monuments el 1892, per salvaguardar el patrimoni artístic de la ciutat. Quan Soler i Palet va dimitir el 1920, Vancells ocupà la presidència de la Junta Municipal de Museus fins a la seva mort.
Juntament amb Josep Rigol i altres membres de la junta, va ser un dels valedors de les esglésies de Sant Pere i del patrimoni terrassenc que es va poder salvar dels estralls de la Guerra Civil.
També fou promotor d’Amics de les Arts, soci del Centre Excursionista de Terrassa,  membre de les Conferències de Sant Vicenç de Paül i  membre del Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. Vancells fou el pintor de paisatges més important del segle.
Inauguració d'un monòlit a la seva memòria /Fons Baltasar Ragon-AMAT 
El Monòlit
Va morir l’any 1942. Un any després, amb la presència de l’alcalde Joaquim Amat i del comte d’Ègara, Alfons Sala. Se li dedicava un monòlit a la seva memòria, en els jardins de les esglésies de Sant Pere. Aquest monòlit en forma de prisma, d’una alçada de 80 cm, portava una inscripció dedicada al pintor, actualment il·legible. Durant l’última restauració del segle XXI de les esglésies, el monument fou retirat i guardat al Museu de Terrassa.
El monòlit guardat al Museu de Terrassa / Foto Museu de Terrassa

L’any 1962 va ser nomenat fill adoptiu de Terrassa, a títol pòstum. Per la Festa Major del mateix any, en un acte solemne, presidit per l’alcalde Josep Clapés, es penjava el seu retrat, obra d’Antoni Badrines Escudé, la Galeria de Terrassencs Il·lustres.
Retrat com a terrassenc il·lustre
Per commemorar el cinquantè aniversari de la mort del pintor, l’alcalde de Terrassa Manuel Royes va descobrir una placa a la casa on va viure l’artista. La placa porta la dedicatòria següent: «En aquesta casa va viure i treballar el pintor, mestre del paisatge / Joaquim Vancells i Vieta / 1866-1942 / La ciutat, en el cinquanté aniversari de la seva mort / 26-XIII-1992».
Descobriment d'una placa a la seva casa natal / Joan Jiménez-Arxiu Tobella

Fonts consultades:
BOIX, Josep. Monolito Dedicado a Vancells. Diari de Terrassa. 17 de març de 1999, p. 11.
PALOMARES, Miguel. Joaquim Vancells y Vieta, Boletín de la Cambra Oficial de Comercio Industria Terrassa. maig 1962.
AYMERICH, Ramon. Joaquim Vancells. Al Vent, núm. 95, agost 1987, p. 39.
OLLER, Jopan Manel. Vancells, defensor del patrimonio cultural. Diario Terrassa. F.S., 12 oct. 1991, p. 7.
GARRETA, Jordi. Joaquim Vancells, mucho más que un pintor.  Diario Terrassa. F.S., 17 oct. 1992, p. 9.
ROVIRA, Joan. El pintor de Sant Llorenç; Joaquim Vancells. Diario Terrassa, 30 agost 1995, p. 11.
PLANS, Lourdes, Història de Terrassa. Segle XX. Diari de Terrassa, 1993.


2 comentaris:

  1. Molt be Joaquim, nomes dirte que seguim sempre el teu blog i n'aprenem moltissim. Ens agrada molt les fotografies/dibuixos i mapes antics i com ecpliques la seva historia.
    Esperem me. Salutacions i gracies als qui feu possible el blog.

    ResponElimina
  2. Joan Vancells té algún lligam familiar?

    ResponElimina